Wat doet je lichaam bij “ziekte”

Onder ziekte verstaan we een verstoring van de normale functies op lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel gebied.

Het lichaam zal als er “ziekte” geconstateerd is, zijn zelfherstellende mechanisme inzetten. De ziekte zal het lichaam op verschillende manieren opruimen. Ieder mens doet dit naar zijn eigen situatie en samenstelling.

De 6 opruimfasen volgens dr. Reckeweg geven een duidelijk beeld hoe dit kan verlopen. Dr Reckeweg was een Duitse arts die de zogenaamde homotoxicoseleer ontwikkelde. Deze leer ziet ziekelijke processen in het lichaam als een uiting van een strijd van het afweersystemen tegen de vergiftigde stoffen en slakken (afvalstoffen van de stofwisseling). In zijn visie zijn uitscheidings- en ontstekingsaandoeningen nuttige processen die toxines onschadelijk maken en uitscheiden.

Kortom: Ziekte is een poging van de natuur (het lichaam) om schadelijke stoffen uit te bannen.

De 6 fasen volgens Dr Reckeweg:

  • Fase 1: uitscheiding; zweten, traanogen, oorsmeer, slijm neus/ogen/longen/keel, meer urineren, maagklachten, hartkloppingen (functionele), gewrichtspijn, nervositeit, ed
  • Fase 2: ontsteking: acne, oog, KNO-ontsteking, bronchitis, blaasontsteking, maag/darmontsteking, kapselontsteking, koorts, reactieve depressie, ed
  • Fase 3: neerslag; pigmentvlekken, nier-/blaas-/galstenen, jicht, aderverkalking, psychosomatiek, ed
  • Fase 4: indringen in de cel; chronische ontstekingen, endogene depressie
  • Fase 5: functieverlies van de cel; rheuma, diabetes, Alzheimer, verlaagde schildklierwerking, ed
  • Fase 6: ontsporing van de celstofwisseling; carcinomen (kanker), schizofrenie, paranoid gedrag en diepe zelfhaat, ed

In Fase 1 tot 3 zijn de symptomen en de “ziekte” nog buiten de cel. Deze fasen kunnen wij nog heel goed zelf oplossen door aanpassingen in onze voedings- en levensstijl.

Fase 4 tot 6 zit de “ziekte” in de cel, dit kunnen wij niet helemaal meer zelf oplossen. In deze fasen is de dokter, de reguliere gezondheidszorg, zeer gewenst, zo niet, noodzakelijk.

In al deze fases is de complementaire zorg niet meer weg te denken in het aan pakken van de ziekte. Dit, in samenwerking met de reguliere gezondheidszorg, zorgt er voor dat je de “ziekte” op alle fronten helpt op te lossen.

70% van de huidige “ziekten” zijn voedings- en levensstijl gerelateerd. Dat betekent dat hier door aanpassing van het leef- en voedingspatroon deze ‘ziekten’  grotendeels of geheel verbeterd kunnen worden. Dit biedt een grote opening om deze symptomen zelf aan te pakken, en zo de natuur (het immuunstelsel) weer zijn werk kan doen.

Er is niet altijd een ‘pil’ die het probleem kan oplossen.

Combimas kan je begeleiden in het onderzoeken en veranderen van jouw (leef)patronen. Zo leer je beter naar het lichaam te luisteren, zijn veel ‘ziekten’ op te lossen en leer je ook weer meer op het lichaam en op je zelf te vertrouwen.